Update vliegmissies door Jos Netten

De wereld gaat gebukt onder de COVID-19 pandemie waardoor wij als ASF ook helaas onze vliegmissies in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) alsmede in de Democratische Republiek Congo tijdelijk hebben moeten staken.

Naast de opgelegde beperkingen was de belangrijkste reden voor het niet continueren: het niet kunnen uitvoeren van het noodzakelijk technisch onderhoud. Dit is een wettelijke voorwaarde die, in ons geval met Europees geregistreerde toestellen, ook door Europees gecertificeerde grondwerktuigkundigen uitgevoerd dient te worden. Deze technici zijn vrijwilligers die naast hun baan een paar dagen van hun vrije tijd opofferen ten bate van ASF. Drie dagen onderhoud in Afrika uitvoeren betekent op dit moment meer dan 14 dagen quarantaine en mogelijk bij retour naar Frankrijk nog eens dezelfde periode in quarantaine. Een situatie waar nu bij de herstart ook nog geen duidelijkheid over is. Onze chef de mission in de CAR, inwoonster van Bangui, wist ons vorige week nog te vertellen dat er daar zeven ministeries hevig getroffen zijn door het COVID en dat zelfs een adviseur van de president aan de gevolgen ervan is overleden. De afkondiging van een noodtoestand, met consequenties, ligt op de loer. Niet alleen in de CAR, maar ook in Congo zijn veel onduidelijkheden en onzekerheden bij de herstart aanwezig.

Vooralsnog is de planning om eind juni/begin juli met technici en crew af te reizen. Een situatie waarvoor vanwege de diverse onzekerheden momenteel nog verschillende scenario’s bestaan.

De drive om weer de handen uit de mouwen te steken is binnen onze organisatie enorm, mede omdat wij beseffen dat COVID-19 maar een klein onderdeel is van de vele problemen. Problemen die, door het onverhoopt wegvallen van de mede door ASF opgezette infrastructuur, vergroot worden.

– Jos Netten, piloot LZG/ASF-NL   –