Renfred is weer thuis

Weet u het nog? Eind januari hebben we, in samenwerking met Stichting Open Hearts for Kids, Renfred van Ghana naar Nederland begeleid. Hij had een hartafwijking waaraan hij in Ghana niet geholpen kon worden. Op 20 februari is Renfred succesvol geopereerd. Omdat hij voor een visum in het bezit moest zijn van een retourticket hebben we destijds een terugvlucht geboekt voor eind april. Dat leek een prima datum, mocht zijn herstel onverhoopt langer duren dan hadden we nog genoeg tijd voor hij weer naar huis moest. 
En toen kwam Corona en werden er steeds meer restricties opgelegd aan vluchten vanuit Europa. Om te voorkomen dat Renfred hier voor onbepaalde tijd zou moeten blijven (geen fijn vooruitzicht, hij had flink heimwee) wilden we z’n terugreis vervroegen. Dat bleek moeilijker gezegd dan gedaan. Renfred moest namelijk nog een laatste controle krijgen in het LUMC en onze vaste begeleidster Stieneke had nog geen visum voor Ghana. Renfred is daarom met spoed medisch gecontroleerd en kreeg gelukkig z’n “fit to fly” verklaring. Het visum voor Stieneke bleek lastiger. De ambassade kon waarschijnlijk pas een week later een visum afgeven. Ook bestond het risico dat Stieneke bij aankomst in Ghana twee weken in quarantaine zou moeten. 
Uiteindelijk is besloten om Renfred als onbegeleide minderjarige terug te laten vliegen. Geen Steineke naast hem, wel extra aandacht van het cabinepersoneel en begeleiding op de luchthavens. Een lastige beslissing, maar wel beter dan het alternatief van een lang verblijf in Nederland. 
Het omboeken van zijn ticket heeft uiteindelijk een hele zondag geduurd. De telefonische wachtrij bij KLM was enorm en de verbinding werd steeds verbroken. Uiteindelijk zijn we met een aantal mensen non stop gaan bellen, net zo lang totdat we een medewerker aan de telefoon kregen. Omboeken gelukt, Renfred zou 2 dagen later, vandaag dinsdag, naar huis vliegen!
Maar toen kwamen er berichten dat Ghana met strenge maatregelen zou komen voor passagiers uit Europa. Maandagochtend hebben we hals over kop besloten om Renfred toch die dag te laten vliegen. Om 11 uur stond Renfred enigszins beduusd bij de incheckbalie. Met volle koffers voor hem en z’n familie is hij vertrokken. Diezelfde avond kwamen de eerste foto’s van het weerzien met z’n ouders.
Het was niet de meest soepele kinderbegeleiding maar we zijn blij dat Renfred ondanks alle Corona tegenslagen weer gezond thuis is. Dat gevoel werd nog versterkt toen we de volgende dag hoorden dat Ghana per direct had besloten dat passagiers uit Europa verplicht twee weken in thuis quarantaine moeten.